Ferie gir futt

Camilla kom nylig tilbake fra en fin sommerferieuke sammen med oss foreldre. Akkurat som i fjor tok vi henne med til Dronningens Ferieby i Grenå i Danmark. I år var vi ikke like heldige med været. Men det gjorde ingenting. Camilla fikk mange nye opplevelser og impulser uansett.

Regnbuen på toppen av Aros i Århus
Som i fjor besøkte vi Munkholm Zoo. Men vi besøkte også nye steder. Blant annet var vi innom Aros kunstmuseum i Århus. På toppen av museet har de bygget en inn-glasset stor sirkel hvor vinduene gikk fra gulv til tak. De var farget slik at sirkelen av vinduer så ut som en regnbue. Å gå inni regnbuen var en helt ny opplevelse, både for Camilla og oss foreldre. Vi gikk et par runder og lot oss fascinere av hvordan mennesker, klær og utsikt endret farge. Her er Camilla i den røde delen av regnbuen i hvite klær.

Aros kunstmuseum i Århus - regnbuen
Aros kunstmuseum i Århus – regnbuen

Vi foreldre likte den flotte utsikten over Århus. Camilla satt mest pris på de skiftende fargene og stemningen i regnbuen.

Ferie med Camilla krever nødvendigvis en del innsats av oss foreldre. Camilla trenger hjelp med all transport og alle daglige gjøremål. Hun må løftes inn og ut av rullestol og bilsete f.eks. Hun trenger hjelp med påkledning, mat, dusj, tannpuss og slike ting. Når kvelden kom og vi hadde lagt Camilla, var vi slitne begge to. Men det gjorde ingenting. Det var så herlig å kjenne at Camilla sugde til seg nye inntrykk og fikk nye opplevelser hver eneste dag. Vi forsto på Camillas kroppsspråk at hun likte å ha oss foreldre for seg selv i noen dager. Sånt gir jo også ekstra energi.

Frokostene var fine. Vi brukte god tid på dem. Vi spiste danske rundstykker – og rugbrød – med rød, dansk salami. Da vi fant en dagligvarebutikk som solgte kefir, ble frokosten komplett. Camilla elsker kefir til frokost. Det er tross alt de små tingene i livet som betyr mest.

Ferie er ikke for alle
Ikke alle mennesker med utviklingshemming får muligheten til å dra på sommerferie. Krav til tilgjengelighet med rullestol og tilgang til løftehjepemidler begrenser mulige destinasjoner. Mennesker med stort behov for hjelp og bistand må ikke minst betale i dyre dommer for noen få dager feriereise. De kan ha behov for to eller tre hjelpere. Hjelperne har krav på lønn, fri reise, fritt opphold og kompensasjon for tapt fritid. Disse kostnadene må den enkelte utviklingshemmede dekke selv. Kostnaden kan komme opp i 30-40 000 kroner for noen få dagers ferieopphold.

Vi kommer til å ta med Camilla på sommerferie så lenge vi kan. Og orker. Når vi ikke orker lenger vil økonomien og kvaliteten på omsorgstilbudet hennes avgjøre om hun får sommerferie. Vi gruer oss til dette. Vi ser jo hvor mye futt Camilla får av nye impulser og opplevelser. Akkurat som oss andre.

Dansk frokost er fine greier
Dansk frokost er helt topp

Av Truls Thirud

Far og verge til voksen multifunksjonshemmet kvinne. Lang erfaring som systemutvikler, lengst fra konsulentbransjen. Opptatt av likeverd for utviklingshemmede, spesielt de uten egen stemme.