Musikkmaskinen

Camilla elsker musikk. Hun har blitt vant til at hun kan be om musikk til en del aktiviteter. Hun har også svært så bestemte musikk-preferanser. Uten talespråk er det en utfordring for hennes hjelpere å velge den musikken hun vil høre. Det kan jeg fortelle mer om en annen gang – denne gangen skal jeg fortelle om moderne lydteknologi som hun har stor glede av: hennes bærbare trådløse høyttaler.

Libratone-høyttaleren
Libratone-høyttaleren

Bærbar høyttaler
En av Camillas musikksmaskiner er en Libratone Zipp bærbar og oppladbar høyttaler. Den er helt genial. At den går på oppladbart batteri gjør den lett å flytte rundt. At den kan kobles til ipad med trødløst nett gjør at tilgangen til variert musikk er nesten ubegrenset. Hjelpere kan f.eks. sende musikk fra Spotify-appen på ipaden hennes til høyttaleren. Eller fra en nettradio-kanal via en annen app. Det gjør at hun får høre musikk innen svært mange sjangere. Hennes tyvetalls ulike hjelpere har ulik musikksmak, så også på musikkfronten blir det mye variasjon i hverdagen.

Behovet for en DAB-radio forsvant når vi fikk en slik høyttaler i hus.

Hjemme
Hjemme hos oss foreldre benytter vi Libratone-høyttaleren på badet. Hvis jeg glemmer å sette på musikken, så blir hun utålmodig. Hun bruker kroppspråket sitt – snur seg bort og lager klagelyder. Vanligvis skjønner jeg da hva hun vil. Jeg jeg spør – skal jeg hente musikken? Hun lyser opp og lager godlyder: Som utgjør et krystallklart «ja» på hennes språk. Da kobler jeg til  ipaden hennes og sender musikk til høyttaleren. Som regel vil hun at jeg bytter musikk noen ganger før hun blir fornøyd. Det er jo moro å få lov å styre pappa litt også, da.

Ferien
Når vi er på ferie er det likedan. Hvis Camilla våkner grytidlig, så setter vi inn Libratone-spilleren på en radiokanal så hun slappe av til musikk (og gjerne sovne litt til) inntil vi seniorer synes det passer å stå opp. Om kvelden fungerer den på samme måte. Først i dusjen, deretter etter leggetid på passe lavt volum til hun sovner. At høyttaleren fungerer uten kabel med innebygd batteri gjør dette svært enkelt. Jeg kan sågar slå av høyttaleren med den medfølgende Libratone-appen.

Sant å si skjønner jeg ikke hvordan vi klarte oss før vi fikk en bærbar internett-tilkoblet høyttaler.

Svikt i universell utforming
Du velger en av inntil fem valgfritt programmerte internett-radiokanaler ved å trykke på det lille hjertet på betjeningspanalet på toppen av høyttaleren. Du får tilbakemelding med lyd-pip når du bytter fra en kanal til neste. Men for mennesker med synshemming vil det være vanskelig å betjene denne høyttaleren. Nettopp fordi du må SE hvor det lille hjertet befinner seg du skal trykke for å bytte kanal. Det er rart at kravene til universell utforming ikke er sterkere innen forbrukerelektronikk. Her ville det vært enkelt å gjøre betjeningen enkel også for synshemmede. En enkel fysisk forhøyning der hjertet er, og ulik lyd for de fem kanalene, ville gjort susen. Dette ville attpåtil gjort det enklere for oss seende å betjene høyttaleren – da det bagrunnsbelyste hjertet lyser så svakt at det er vanskelig å se i sterkt sollys.

Synd at ikke designavdelingen hos de danske produsentene tenkte på dette. Da ville de levert et enda mer brukervennlig apparat. For alle.

Betjeningspanelet – flatt og bakgrunnsbelyst

Av Truls Thirud

Far og verge til voksen multifunksjonshemmet kvinne. Lang erfaring som systemutvikler, lengst fra konsulentbransjen. Opptatt av likeverd for utviklingshemmede, spesielt de uten egen stemme.