Brukermedvirkning: vrient, men lønnsomt

I dag flyttet Camilla inn i ny totaloppusset bolig i gammel vernet bygningskropp i Vinkelveien 7. Det blir et helt nytt liv for henne og hennes hjelpere. En ting at det endelig blir plass til nødvendige hjelpemidler – og hjelpere – på badet hennes. Dette har vi ventet på i mange år.

En kuriøs ting er at det er montert en del hjelpemidler som er uten funksjon eller i veien for Camilla og hennes hjelpere – fordi Omsorgsbygg igjen glemte å involvere oss foreldre i planlegging av innredning av boligen. De er opptatte av å sette opp hjelpemidler til en tenkt neste leietaker – ikke den som bor der nå.

Ikke bare er dette sløsing med ressurser å montere unødvendige hjelpemidler som bøyler på bad og armlener ved toalettet som aldri vil bli brukt av Camilla. Men nå «setter Omsorgbygg foten ned» når vi foreslår å fjerne disse hjelpemidlene som er uten funksjon eller i veien. De vil ikke bruke mer ressurser på å fjerne hjelpemidler som er satt opp. De kan jo teoretisk være nyttige for neste leietaker om 20, 30 år, må vite. Og det samme gjelder visst naboleilighetene også.

Litt dumt at vedkommende ikke satt foten ned i møtet hvor Omsorgsbygg bestemte seg for å droppe brukermedvirkningen i tilpasning av leilighetene til de hjelpetrengende som faktisk skal bo der. I mange år. Da kunne mange tusener vært spart. For Oslo Kommune. For skattebetalerne.

Av Truls Thirud

Far og verge til voksen multifunksjonshemmet kvinne. Lang erfaring som systemutvikler, lengst fra konsulentbransjen. Opptatt av likeverd for utviklingshemmede, spesielt de uten egen stemme.

3 kommentarer

  1. Gratulerer med ny leilighet, som «nesten fungerer».
    Bruker versus byråkrati! Hvem er til for hvem? Og leiepris?

    1. Takk for kommentar, Kjersti. Jeg er kanskje litt ekstra hårsår for svak brukermedvirkning etter 10-11 år med aktiv motarbeiding av dette fra bydelen. Fadesen på Berg Gård i 2016 stoppet aktiv motarbeiding, heldigvis. Boligene i ”Nye” Vinkelveien ligger an til å bli de gode, trygge og funksjonelle hjemmene beboerne trenger. Ikke minst har vi fått en suveren ny boleder som er kompetent og åpen for dialog om de viktigste tingene: trygghet, kvalitet i tjenestene og kompetente hjelpere.

      Dette med husleie får vi ta som en egen sak. 🙂

  2. Gratulerer Camilla med ny leilighet som har blitt større og mer moderne. Håper at de hjelpemidlene som det ikke er behov for (og som er veien) forsvinner etterhvert…:)

Kommentarer er stengt.